Lag nydelig, hjemmelaget syltetøy

Godt syltetøy med både bringebær og jordbær!
juni 28, 2019

Du trenger:

1 kg bringebær

1 kg jordbær

500 g sukker

Fremgangsmåte:

Rørt syltetøy:

Knus jordbær og bland med bringebær og sukker. Rør til sukkeret er oppløst.

Fyll i glass og frys. Om det er ønskelig, ha i fortykningsmiddel for frys.

Kokt syltetøy:

Kok opp bærene, rør av og til mens bærene koker opp, og kok under lokk i 5–8 minutter, til bærene er møre. Ha i sukkeret og rør til det er oppløst. Gi syltetøyet et nytt oppkok, slik at sukkeret får koke. Fyll straks på rene og varme glass og skru på lokk.

Blåbærsyltetøy

Godt syltetøy, proppfullt av antioksidanter!

Du trenger:

  • 2 kg blåbær
  • 1 kg sukker
  • 12 ts benzosurt natron
  • 12 ts kaliumsorbat

Fremgangsmåte:

Rens og skyll bærene, og bland dem med sukker i en kjele. Kok opp bærene langsomt og la syltetøyet koke i cirka 15 minutter. Rist litt på kjelen av og til.

Ta kjelen av varmen og la syltetøyet avkjøles noe. Skum av.

Ta av litt av det varme syltetøyet og rør ut konserveringsmiddelet i dette. Bland det tilbake i resten av syltetøyet.

Hell opp på rene, varme glass, og skru på tette lokk. Syltetøyet fylles helt opp, slik at det blir minst mulig luft til lokket.

Sett opp ned på benken til avkjøling. Oppbevares deretter mørkt og kjølig.

1 porsjon gir cirka 2 liter ferdig syltetøy.

 

 

 

Tyttebærsyltetøy med epler

Godt både på brødskiva og som tilbehør til ulike middagsretter

Du trenger:

  • 1 kg tyttebær (rensede)
  • 2 dl vann
  • 550 g sukker
  • 400 g epler

Fremgangsmåte:

Rens og skyll bær og frukt

Bland tyttebær, vann og sukker i syltekjelen og la det trekke på svak varme.

Skrell eplene, del dem og ta vekk kjernehuset.

Ha eplebitene oppi kjelen og skru opp varmen litt.

La syltetøyet koke til en del av bærene er gått i stykker og eplebitene er møre.

Fyll syltetøyet på rene, varme glass. Skru på tett lokk og la glassene avkjøles på benken. Sett dem deretter kjølig til syltetøyet skal brukes.

Oppskriftene er lånt fra Norsk Tradisjonsmat. Her finner du også mange andre gode tips om norsk tradisjonsmat, safting og sylting, hermetisering med mere.

La deg inspirere!

© Porsgrunds Porselænsfabrik AS 2018